Ablak a Világra, Itt - Ott (Utazások), Kezdőlap

Miért utazz MÉG Rómába?

Miért Róma? 3 részes sorozatomban választ kapunk, miért érdemes az olasz fővárosba utazni. Mi az a nevezetesség, amit mindenképpen meg kell ismerni első ideutazásunk során.

Kihagyhatatlan kötelező turista helyek. A város sokszínűsége kitűnik a bemutatott látványosságokból.

 

Többnyire választ kapunk arra, miért utánozhatatlan, időtálló, hithű és izgalmas. Róma egy megunhatatlan város, amely mindig tartogat magában újat és újat akárhányszor járunk ott. Meglepetésekkel várja az embert odautazása során.

A három részben a város bemutatásáról csak felszínt kapargattuk, azt kifejtve mit érdemes célba venni, megnézni, de a látványosságokon kívül, számos olyan dolog van még az országban, ami érdekes és csak akkor ismeri meg az ember, ha ott belecsöppen.

Tehát miért még Róma? Mert csodálatos és különleges! Ismerjétek meg az ottani szokásokat:

  1. Vásárlás

Nem számít, hogy Milánó, Róma vagy épp Nápolyban járunk, a divat és a stílus az egész országban jelen van. Tipikusan azt érezni ott az utcákon, hogy számukra az öltözködés a génjeikben van, a tömegközlekedési eszközök (az emberek munkájuktól és életszínvonaluktól függetlenül) tele vannak fehér inges, öltöny zakós férfiakkal. Sima hétköznapi viseletük is sugározza az eleganciát.

Nem hiába találni meg szinte az összes világmárka üzletét mindegyik olasz nagyvárosban. Rómában a Spanyol lépcsőtől induló utcák a Via Condotti illetve keresztben a Via del Corso a divat főutcái, olyan üzleteket lehet itt találni, mint például a Prada, Valentino, Gucci, Armani és a Bvlgari. Csillogás és ragyogás veszi körül az arra sétálókat, akarva akaratlanul belekeveredünk valami teljesen más világba. Még olyan is elkezd érdeklődni a divat iránt, akit addig teljesen hidegen hagyott.

(Kép: saját, Róma)

Róma valóban sokszínű ugyanis a csillogásból pár utcával arrébb már a valami teljesen más fogad minket, ha elkeveredünk egy piacra, ahol tele van az árusok standja halakkal, óriási „életemben először láttam ilyet életnagyságban” állatokkal. Az ottani lakosok előszeretettel vásárolnak, számukra ez természetes egy utca tele gyümölcsös és halas standokkal.

(Kép: saját, piac)

Természetesen Rómában is vannak nagy áruházak ahol kenyeret, ásványvizet, mindennapi élelmiszert és higiéniai szereket tudunk vásárolni. Illetve vannak kisebb csemege üzletek úgynevezett „garázsboltok” is, ahol kisebb a választék, de kész ételeket is lehet kapni pizza, gyros, szendvics (ezek nyitvatartási idejük eltérő lehet, érdemes csekkolni előtte).

A hazánkban megszokott Tesco, Auchan, Lidl áruházakat hiába keressük, nem fogunk találni. De mi van helyette?

Carrefour market, Pam, Despar.

Érdemes végigsétálni az üzleten, látni mennyire más az ők életvitelük, milyen széles választékuk van tésztákból (közel 500 különböző típusú tésztájuk van), sajtokból, halkonzervből és olívabogyókból (ami szerintem ott a legfinomabb).

A boltokban külön kialakított Vinotékák vannak, ahol – legtöbb helyen – szakember segít a választásban. Különleges még, hogy boraikban nem tesznek különbséget édes és száraz közt. Érdemes megkóstolni, szárazabb az ízük ugyan, mint a hazaiaknak és édeset szinte csak habzóban lehet találni.

(Kép: saját, boltok)

  1. Gasztronómia

Gelato – pizza – pasta – cappuccino ismerősek ezek a szavak ugye?

Úgy gondolom ez a gasztronómia rész az, amelyet nem lehet szavakba önteni, persze meg lehet próbálni, de ezt meg kell tapasztalni. Egy jó éttermet mindenképp érdemes felkeresni.

Ami meglepő:

– A fagyi adagjuk óriási, felnőttként sok helyen nem adnak gyerek adagot, az egy ’gombóc’ lehet két féle is, és amúgy sem gombócolják, hanem kanállal szedik.

– Pizza árusoknál sok helyen a pizzát szögletesre szeletelik, megvételkor megmelegítik és összehajtva kapod kézbe.

(Kép: saját, pizza, Róma)

– A kávézóban, ha magadnak kéred ki a pultnál a rendelést és ott el is fogyasztod, akkor olcsóbb, mintha leülnél és kiszolgálnának.

– A látványosságok körül rengeteg Street food-os kocsi áll, ezek kimondottan a turistákra vannak kihegyezve, ugyanis nagyon drágák (még ásványvizet sem éri meg tőlük venni).

  1. Közlekedés

Olaszország tökéletesen kiépített vonathálózattal rendelkezik, amely a városokat összekötve gyorsan és kényelmesen áll rendelkezésünkre. Városon belül ne akarj autóval közlekedni, csak ha nagyon jól tudsz vezetni és még annál is jobban tudsz parkolni.

(Kép: saját, Róma)

Az olasz temperamentumuk az utakon is érzékelhető,  három sávban öten közlekednek, és mindenért, az előzéstől kezdve az útban vagy, a pirosnál menj arrébig, mindenért dudálnak, ez egy fajta kommunikáció közöttük, aki siet az nyomja a dudát és megy. Furcsa megszokni még gyalogosként is. Fel kell venni a ritmust itt is.

Rómán belül nagyon jó a tömegközlekedés, könnyen eljut az ember egyik látványosságtól a másikig. Nagyon sok busz és metró vonal áll a rendelkezésünkre, amire fontos figyelnünk, hogy ha szeretnénk felszállni a buszra, akkor azt le kell inteni. Tehát nem fog megállni, csak azért mert ott állunk a buszmegállóban. Simán tovább megy.

  1. Ahová mindenképp érdemes elmenni:

Vatikán, Colosseum, Forum Romanum, Fontana di Trevi, Capitolium, Panthenon, Spanyol lépcső, Piazza Navona.

  1. Jó ha tudod (bár ne legyen rá szükség)

Magyarország – Olaszországi képviseletei

Római magyar nagykövetség:

Via dei Villini 12-16. 00161 Roma.

Ügyfélfogadás: h-sz-p: 09:00-12:00.

Telefon: (00-39) 06-442 30 598, (00-39)  06-440 20 32.

Ügyeleti mobil: 00-39-348-800-81-59.

E-mail cím: titkarsag.rom@kum.hu

Római konzuli hivatal:

00198 Roma, Via Messina 15.

Telefon: (00-39) 06-442-49-938, (00-39) 06-442-49-939.

Ügyeleti mobil: 3488-008159.

E-mail cím: konzulatus@tin.it

 

+1 ajánlatom:

 

A Termini tökéletes kiindulópont, vonatok, buszok és metrók csomópontjai, illetve ha már ott jártok, fent az emeleten egy isteni finom ebédet is el lehet fogyasztani!

(Kép: saját, Termini)

És tudjátok, ne felejtsetek el a Trevibe pénzt dobni a visszatérés reményében! Érezzétek jól magatokat ebben a csodálatos országban! Kalandra fel!

Tetszett a bejegyzés? Érdekelnek hasonló tartalmak? Vagy szeretnél egy szuper közösség része lenni? Gyere és csatlakozz az Astrid – Én is a Vénuszról jöttem Facebook oldalához. Szeretettel várunk!

Astrid Ajánlata:

https://astrid.cafeblog.hu/2016/07/29/miert-roma-i-resz-romaban-elj-ugy-mint-a-romaiak/

https://astrid.cafeblog.hu/2017/07/29/a-magyarok-legujabb-uti-celja-ii-resz/

https://astrid.cafeblog.hu/2017/08/31/a-vilag-vegeig-utaztam-a-csodaert-sagres/

 

 

Hozzászólás