Ablak a Világra, Itt - Ott (Utazások), Kezdőlap

A magyarok legújabb úti célja 1. rész

A reptéren mindig eltűnődöm azon, hogy mennyi ember készül elhagyni egy adott országot és egy másikba megérkezni. Mindenki más-más szándékkal tart valahová. Minden utazás érdekes, izgalmas és tapasztalatokkal teli, és mindegyiknek megvan a maga célja, az oka, és a miértje. Gyakran észre sem vesszük, kikkel kereszteződik az utunk, csak úgy haladunk tovább.

Ezúton sok más úti cél mellett az eddig megtapasztaltak után egy igazán különlegeset választottunk. Portugáliát.

(Kép: saját, Lisszabon, Portugália)

Mindig is kíváncsi voltam milyen lehet Lisszabon, és délen Faro (ezek voltak az elsődleges célok, a további ismeretek hiányában) és az éven az egyik repülőtársaság lehetőséget biztosított arra, hogy átszállás nélkül jussunk el ide. Így minden magyar utazó számára kényelmesen elérhető úti cél lett Portugália.

Nyaralásunkat a fővárosban, Lisszabonban kezdtük. Mivel időszűkében voltunk így egy háromnapos gyorstalpaló keretein belül néztük meg a legnevezetesebb látnivalókat. Mondhatni instant Lisszabont kaptunk. Most szelektálom az emlékeket és mutatom mi fért bele három napba.

 

Első nap Lisszabonban

 

(Kép: saját, Lisszabon, Portugália)

Meseszép város, ahogy a folyó és az Atlanti-óceán körbeövezi, víz, pálmafák és épületek minden mennyiségben.

Még mielőtt elindulnánk bármerre érdemes megtervezni a közlekedést, ugyanis több metróvonal és busz és villamos áll a rendelkezésünkre, azonban a lehetőségek rejtenek egy olyan opciót is, amely minden úti könyvben ajánlva van a híres 28 villamost. Amely több városnegyedet köt össze útvonalával, és számos látnivalót érint. Izgalmas lehet, hogy néha olyan szűk utcákon megy keresztül, hogy azon csodálkozik az ember, hogy egyáltalán elfér rajta. Gyakran még a gyalogosoknak is félre kell húzódniuk az utcán.

De mikor megláttam ezt az ikonikus villamost, amely kb. 10 személyre lett tervezve, mégis olyan hering party, mint itthon a tömegközlekedési eszközön, amikor mindenki iskolába és munkába siet, teljesen letettem róla, hogy felpréselődöm rá szaunázni. (és akármikor láttam a villamost, későéjjel, kora reggel, vagy nappal nem volt olyan időpont, amikor szellősebben lettek volna rajta.)

(Kép: saját, Lisszabon, 28-as villamos)

Lisszabonban a látnivalók nagy része a négy kerületből álló belvárosban találhatóak. Alfama (középkori városnegyed), Bairro Alto és Baixa (az alsóváros), Belém. Észre sem vesszük, hogy egyik kerületből már a másikba érünk, csupán csak abból, hogy az egyik városrész tele van bankokkal, a másikban pedig egymást érik az éttermek és bárok. Mindegyiknek megvan a kellő hangulata, érdemes sétálva bóklászni kicsit. 

Elsődleges cél a

 

Szent György vár (Castelo São Jorge)

 

volt, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Tejó folyóra és a városra.

Azonban útban a fellegvár felé álljunk még meg valahol, a híres lisszaboni Katedrálisnál (Santa Maria Maior de Lisboa). Igazából meglepő mikor megtalálja az ember, mert a legtöbb katedrálisnak elég nagy hely van szentelve, ezzel szemben itt Portugáliában minden szűk és keskeny. Nincs ez másképp a Katedrálisnál sem. Előtte állva azon merengtünk a többi turistával, hogy mennyire beleépült a városba, vagyis inkább a város épült köré.

(Kép: saját, Lisszabon, Katedrális)

A Sé Katedrális a város legősibb temploma. A rengeteg földrengés és háborúk miatt gyakorta át kellett építeni így egy egyedülálló keveréke lett a különféle építészeti stílusoknak.

Tovább sétálva a városközpont legmagasabb pontján a Tajo hegy tetején emelkedik a Szent György fellegvár, amely a háborús időkben szinte bevehetetlennek minősült.

(Kép: saját, Lisszabon, Szent György vár)

Ami érdekes a várral kapcsolatban, hogy 1147-ben nemzetközi együttműködés keretében Alfonz Henrik király segítséget kért a második keresztes hadjárat résztvevőitől, hogy a Szentföld felszabadítása előtt, segítsenek neki a lisszaboni várat visszaszerezni a móroktól. A vár visszaszerzése sikeresen megtörtént, csak hogy a király szabad elvonulást ajánlott a védőknek, de a keresztesek mindenkit lemészároltak és kifosztottak. – Hupsz – A következő pár évtizedben a mórok elleni háborúk frontvonalában volt a vár, de miután visszaszorították őket, Lisszabon főváros lett, ill. a várban rendezték be a királyi székhelyt.

Az ember itt sétálgatva akarva akaratlanul is rengeteg időt tölt el, mivel óriási a vár területe nem mellesleg pedig annyira pihentető a kilátás, hogy legszívesebben az egész napot itt töltené. Lehetőség van kávézni, ebédelni, vagy csak egy padon élvezni a város csodálatos panorámáját néhány szabadon mászkáló páva társaságában.

(Képek: saját, Lisszabon, Szent György vár)

Mindent megcsodálva, mindent lefényképezve következő úti cél a nem messze lévő

 

Nemzeti Panteon (Panteão Nacional)

 

akár sétálva is eljuthatunk ide a Fellegvártól.

A szűk, macskaköves utcáknak tipikus mediterrán hangulatuk van, nem beszélve a házakról, amelyeknek a külsejük különböző színű és mintázatú csempékkel van borítva. Ez egy különleges portugál szokás, azulejosnak nevezik a festett kerámiákat. Még a móroktól származik az ötlet, hogy a falakat és a padlót, díszes csempékkel rakják ki. A leggyakoribb kék-fehér színű csempék a barokk korból származnak. A portugál építészet egyik legfőbb és legfontosabb eleme még ma is.

(Képek: saját, Lisszabon, utca)

Megérkezve a Nemzeti Panteonhoz egy hatalmas tér fogad minket. Ez a különlegesen szép épület a 17. századi barokk építészeti stílus jegyeit hordozza. Eredetileg templomnak szánták, de a 20. században átalakították nemzeti panteonná, ahol jelenleg a portugál történelem nagyjai nyugszanak. Többek között Vasco da Gama síremléke is megtekinthető.

(Kép: saját, Lisszabon, Nemzeti Panteon)

Ezeket a helyszíneket bejárva, úgy érezhetjük, hamar ránk esteledik, az alkonyatot pedig érdemes egy fado bár teraszán megvárni, egy pohár nemzetközileg híres Vinho Verde bor társaságában.

(Kép: saját, Vinho Verde)

Nyaralásunk során rengeteg élménnyel, elmékkel és tapasztalattal gazdagodunk, Lisszabon csodaszép város és továbbiakban is tartogat izgalmakat. Vegyétek úti célba, ha tehetitek! Hamarosan folytatjuk!

Tetszett a bejegyzés? Érdekelnek hasonló tartalmak? Vagy szeretnél egy szuper közösség része lenni? Gyere és csatlakozz az Astrid – Én is a Vénuszról jöttem Facebook oldalához. Szeretettel várunk!

Astrid Ajánlata:

https://astrid.cafeblog.hu/2017/08/26/filmbeillo-portugal-tengerpartok-nem-csak-szerelmeseknek/

https://astrid.cafeblog.hu/2017/01/30/8-lepes-hogyan-szervezz-magadnak-koltseghatekonyan-tokeletes-nyaralast/

https://astrid.cafeblog.hu/2016/09/15/miert-roma-iii-resz-minden-ut-romaba-vezet/

Hozzászólás