Kezdőlap, Kristály

A kommunikáció létfontossága – mert néma gyereknek, anyja sem érti a szavát

Mindig azt mondom, mindennek az alapja a kommunikáció. Minden kapcsolatnak, mert ugye van az a mondás, hogy néma gyereknek anyja sem érti a szavát. És ha ennek a mondásnak a lényegét mindenki tudná és alkalmazná, mennyivel egyszerűbb lenne minden! Mennyivel kevesebb konfliktus és félreértés adódna.

Mivel nagyon sok olyan helyzet van, amelyben az emberek egyszerűen nem mernek megszólalni, elmondani a másiknak, mit és hogyan gondolnak, így félreértéseket hagyva maguk mögött élik tovább a mindennapjaikat. Ezekből aztán súlyos kapcsolati válságok alakulhatnak ki.  Ugyanis a másikhoz való hozzáállásunk ezáltal jön létre, és ez ad folytonos frusztrálódást bele.

Illetve a másik, hogy a büszkeség a legnagyobb távolság két ember között. De, ha jól működik a kommunikáció két ember között, akkor a büszkeség félretételéből adódó feszültséget is oldani lehet. Tehát ha kialakul bennünk a rutin, hogy ne csak egy-egy szavakkal dobálózzunk a másik felé, hanem olykor magyarázattal övezzük azt, akkor a másik is másképp fog hozzánk állni, az előzmények és a hátterek ismeretében, biztos másképp fogja gondolni és másképp fog válaszolni nekünk.

Tehát az a legrosszabb, amikor úgy várjuk el a másiktól, hogy kedvünkre tegyen, hogy nem mondjuk el neki a miérteket. Elvárjuk, hogy félszavakból értsem meg minket.

A szótlanság fogságában őrlődni rettentő érzés, egy szakítás, egy elváláskor is, amikor a másikat magára hagyjuk a kérdéseivel, mennyivel egyszerűbb lenne a másik embernek is hosszabb távon, ha válaszokat kapna és később azokból tanulva teljes lényével tudna tovább létezni.

Minden tekintetben egyenesebb és lényegesen egyszerűbb is, ha mondandónkat megosztjuk a másik féllel. Őszintén és bőségesen, mert minden társas létnek a kommunikáció az alapja!

(Kép: Csanálosi Tibor – Vízparti beszélgetés)

Tetszett a bejegyzés? Érdekelnek hasonló tartalmak? Vagy szeretnél egy szuper közösség része lenni? Gyere és csatlakozz az Astrid – Én is a Vénuszról jöttem Facebook oldalához. Szeretettel várunk!

Astrid Ajánlata:

Melyik a nehezebb, egy tonna arany vagy egy tonna meggondolatlanul kimondott szó?

Mondd meg miért!

Világunk legkifejezőbb szavai

Hozzászólás