Ablak a Világra, Kezdőlap

Három hely Magyarországon, amit látnod kell ebben az életben! Bakancslistára vele!

Magyarországon számos csodálatos hely van, amelyet érdemes bakancslistára venni és ellátogatni oda. Most a szélrózsa három irányából szeretnék bemutatni három olyan helyet, amely igazán közel áll a szívemhez, és habár oly sok látnivalót nem találunk ott, mégis érdemes odautazni, mert meg van a hely különleges vonzereje, amely lenyűgöz, elvarázsol és megbabonáz.

És hogy melyek ezek a helyek?

Visegrád, a Dunakanyar szívében

Jogosan kérdezhetné az ember, a pihenésen kívül mit lehet még ezen a vidéken csinálni? És meglepő módon igen is van itt is mit látni és van, amivel eltölthessük szabadidőnket.

Maga Visegrád, helyileg nem nagy, hisz Magyarországon a fellelhető legkisebb város. Kellemes kedves kis falusias hangulata van. Rengeteg ember megfordul itt. Mondhatnám olyan, mintha Pestnek ez lenne az ékszerdoboza, a romantika és a randevúk színtere, a fővárostól 40 km-re autóval könnyen megtehető távolság. A hegytetőn lévő kilátós rész tökéletes kilátást nyújt a minden évszakban más és más színekben pompázó Dunakanyarra és a hegyek mögött lévő naplementére.

Fiatalok sokasága látogatja meg autóval ezt a helyet, ugyanis a lenyűgöző látvány tökéletes a közös emlékek és fényképek elkészítésére.

vis

Ideális búvóhely olyanoknak is, akik a nagyváros zaja elöl menekülnek, mert nem kell sok utat megtenniük már is pihenésre leltek.

A panorámán kívül még amiért érdemes ide látogatni, nyáron a Visegrádi várjátékok. Amely színes programkínálattal várja mind a családokat, mind a fiatalokat.

Érdemes még megnézni ittlétünk alatt a Fellegváron kívül, a Királyi palotát, illetve a Salamon tornyot. A városban lévő hajóállomásról lehetőség nyílik séta hajókázni végig a Duna mentén, vagy  csak kéz a kézben sétálni a parton.

vis3

Szabadidős programra a hegyoldalban létrehozott 2 kanyargó bobpálya ad lehetőséget, amely időjárási viszontagságoktól függetlenül várja a szórakozni vágyókat.

Visegrád azok közé a városok közé tartozik, amit feltétlenül látni érdemes!

Boldogkőváralja – ahol a madár se jár, vagy mégis?!

20220525_143654

Ez az aprócska eldugott község Borsod megyében, Miskolctól 50 km-re található. Nem mondanám, hogy turisztikailag a legcélirányosabb hely lenne, pedig érdemes mindenféleképpen ellátogatni ide is.

A Bodókő nevű sziklán álló boldogkői várról kapta a nevét már az 1200-as években írásos nyoma van a létezésének. Maga a község elég kicsi, a Péchy-Zichy család kastélyán kívül fő látványosságot a Boldogkő Vára nyújt. Ugyanis a meseszép kastély, amelyben ma egészségügyi gyermekotthon működik, nem látogatható. A várba viszont lehetőség van felsétálni és onnan meseszép kilátás nyílik az egész tájra.

20220525_144938

A tiszta friss levegőn egy kiadós séta után betérhetünk a vár alatt lévő étterembe is (ami tulajdonképpen egy régi kézzel kivájt istálló funkciót betöltő alagút) ahol nem csak isteni finom ételeket kóstolhatunk, hanem egyenesen a középkori lovagrendbe röpülhetünk vissza. Az országban egyedülálló kialakítása miatt érdemes mindenképpen ellátogatni ide is.

Az étterem középkori hangulatát a felöltők, a gyertyák, a faasztalok a fatányérok és fakanalak illetve az égetett cserép korsók garantálják. Az isteni finoman grillezett és átsütött húsokat kézzel fogyaszthatjuk szabadon.

Óriási élmény mind a vár mind az étterem.

Listánk harmadik helye: a délibábos Hortobágy

A hegységekben lévő tájak után, most jöjjön a másik véglet, a puszta. Mert mondhatnám azt is, hogy „mit nekem ti zordon Kárpátoknak fenyvesekkel vadregényes tája!” Mert van, aki pont ezt szereti.

Meg kell hagyni, van ebben is valami különleges csodálni való, az az átható meghitt nyugalom és csönd, ami a pusztán uralkodik, az már-már westernfilmekbe illő, ahol csupán a szél hangja hallatszik és száraz növényeket sodor az úton.

Hortobágy Magyarország legnagyobb területű községe, Debrecentől 35 km-re. A Nemzeti parknak minősített terület mérete 82 ezer hektár, puszta és síkság ameddig csak a szem ellát.

Legnagyobb látványossága – azontúl, hogy múzeuma által visszacsöppenhetünk a régi betyár világba, bepillantást nyerhetünk és megismerhetjük a falusi élet legfőbb jellemzőit, kellékeit.

A hely különlegessége, a Kilenclyukú híd. A hidat a Világörökség részeként tartják számon ugyanis a történelmi Magyarország leghosszabb közúti kőhídjának számított.

Számos rendezvény színtere a hortobágyi puszta, a híd köré évente megrendezésre kerülő Hídi vásárra is érdemes ellátogatni.

Hortobagy

A híd és körülötte lévő puszta megismerése illetve a múzeumi séta után lehetőség van egy isteni finomat ebédelni a helyi csárdában.

Magyarországon számos gyöngyszemet találunk még, ezen a három helyen kívül is. És csupán akkor jön rá az ember, hogy eddig mit hagyott ki, ha már ott van és látja. Látogassátok meg ezeket a helyeket, és meséljétek el, nektek melyik tetszett a legjobban!

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél egy szuper közösség része lenni, gyere és csatlakozz az Astrid Facebook oldalához vagy megtalálsz még az

Instagramon: @astride99

Tiktokon: @somogyieszter9

Szeretettel várlak!

Hozzászólás