Ablak a Világra, Kezdőlap, Szeretem dolgokról

13 ütős idézet Oscar Wilde legjobb könyvéből

Oscar Wilde-tól a Dorian Gray arcképe című regény még régebben, véletlenül került a kezembe, elolvasva rájöttem, szeretem Oscar Wilde gondolkodását, fogalmazásának stílusát és mindenféle megnyilvánulását a világ dolgairól. Egyes kérdésekben nézőpontjaink merőben egyeznek. Számomra a könyvben megfogalmazott szavai kincset érnek még a mai napig is.

A regényből készült 2009-ben egy film is, habár erre is igaz a gyakori mondás, miszerint a könyv jobb, érdemes azért vetni rá egy pillantást, mert szerintem a film sem marad le oly sokkal az eredetitől. 

Íme 13 idézet Oscar Wilde-tól, mely ebben a könyvben található meg:

os0

1. „Ki-ki saját magának az ördöge, és saját maga csinál az életéből poklot.”

2. „Képzelőerőnket kárpótlásul kaptuk azért, amik nem lehettünk, humorérzékünket pedig, hogy vigasztalódjunk a felett, amik lettünk.”

3. „A kísértéstől egyféleképpen szabadulhatunk meg: ha megadjuk magunkat neki.”

4. „A józanész gyilkos hatással van az emberre, egy pillanatot sem szabad elszalasztani. Az élet egy pillanat. Semmi sincs utána, így aztán égnie kell mindig, a leghevesebben.”

5. „Nem azért vagyunk a földön, hogy kitomboljuk erkölcsi előítéleteinket.”

6. „Nem akarok rabja lenni az érzéseimnek. Használni akarom, élvezni és uralkodni rajtuk.”

7. „Az önzés nem az, ha az ember úgy él, ahogy szeretne, hanem az, ha rá akar venni másokat, éljenek úgy, ahogy neki jó lenne.”

8. „Semmi sem öregszik olyan gyorsan, mint a boldogság.”

9. „Lelkiismeret és gyávaság tulajdonképpen egy és ugyanaz. A lelkiismeret a cég be­jegyzett neve. Csak ez a különbség.”

10. „Azért szeretünk jót gondolni másokról, mert féltjük magunkat.”

11. „Édes fiam, azok tulajdonképpen a sekélyesek, kik életükben csak egyetlenegyszer szeretnek. Amit ők állhatatosságnak vagy hűségnek neveznek, én azt inkább a közöny tunyaságának vagy képzelethiánynak nevezném. Hűség az érzelmi életben ugyanaz, ami a következetesség az értelmi életben – egyszerűen a tehetségtelenség bevallása. Hűség!”

12. „Minden siker, melyet elérünk, új ellenséget szerez. Aki népszerű akar lenni, az legyen középszerű.”

13. „A házasság igazi hátránya az, hogy önzetlenné tesz. És az önzetlen emberek színte­lenek. Nincs egyéniségük. De azért vannak bizonyos emberek, kiket a házasság bonyolultabbá változtat. Megtartják egyéni érzésüket és az önzést még más egyénekre is kiterjesztik. Kény­telenek több életet élni.”

Tetszett a bejegyzés? Érdekelnek hasonló tartalmak? Vagy szeretnél egy szuper közösség része lenni? Gyere és csatlakozz az Astrid Facebook oldalához. Szeretettel várlak!

Főkép: janeb13 képe a Pixabay -en. 

Hozzászólás