Ablak a Világra, Kezdőlap

Abaúji térség egyik apró gyöngyszeme

Korábban már említettem, hogy a Go52 projekt keretein belül meghívást kaptunk, hogy Borsod – Abaúj – Zemplén megyének az Abaúji régióját jobban megismerjük. Ott létünk alatt Boldogkőváralját vettük célba, amiről bővebben itt olvashattok:

Illetve utazásunk következő helyszínéül Vizsolyt választottuk.

A Miskolctól kb. 55 km-re lévő, Hernád völgyében fekvő Vizsolyról azt kell tudni, hogy története egészen az 1200-as évekre nyúlik vissza. A település mindig nagy egyházi – főleg Református – szerepet töltött be. Népessége most jelenleg, közel ezer lelket számlál.

A település érdekessége, hogy 1588-ban Vizsolyban alapították meg Magyarország egyik legrégibb könyvnyomdáját, abból a célból, hogy Károlyi Gáspár gönci prédikátor által fordított bibliát itt nyomtassák, Mantskovit Bálint könyvnyomtató segítségével.

Az idelátogatók a Vizsolyi Református templom belsejét és a benne kiállított Bibliát láthatják,

*Fényjelenség Temploma: Keresztelő Szent János és Heródes király találkozása látható a kis ablaknál lévő képen. A középkorban Keresztelő Szent János volt Vizsoly fő védőszentje.

A különlegessége, csak Szent János napján (06.24) figyelhető meg, hogy a nap első sugarai ezt a képet világítják meg legkorábban minden éven. Innen ered a fényjelenség temploma elnevezése.

illetve a Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeumot.

Ezen a kiránduláson is úgy éreztem az Abaúji régió is olyan, mint a tenger, pici apró gyöngyszemeket lehet benne találni.

A Nyomtatástörténeti Múzeum után, egy pár utcával arrébb egy méhészetet lehet megnézni.

Mézes Gergő Méhészete egy igazi földi méz paradicsom, a kiállított méhészeti eszközöket múzeumként lehet megtekinteni, illetve betekintést nyertünk a méhek életébe, társadalmi szokásaikba, működésükbe. Rendkívül érdekes, hogyan élnek a méhek, hogyan dolgoznak meg minden apró mézcseppért. Illetve milyen erős és szigorú hierarchia van náluk.

Ami még különleges ebben a méhészetben, az a Zümi-ház, ugyanis így hívják az udvaron, azt a kis fa házikót, ami 10-10 méhkaptárra épült, körülbelül egy millió méh repked és dolgozik, mialatt mi felettük gyógyulhatunk, és meditálhatunk.

Különlegessége a méhkaptárból kiáramló levegőben van, ugyanis annak belégzése gyógyító hatással bír a légutakra, szívre, allergiára. Testi tünetek mellett alkalmazható ez a terápia szorongásra, kiégésre, alvászavarra is.

Csupán egy fél óra- óra elég hozzá, hogy máris jobban érezzük magunkat. A méhek ugyanis közel 300 hertz rezgést bocsájtanak ki, ami az emberi szervezet számára már magasan immunerősítő jellegű.  

A Zümi-ház után, persze itt sem maradhatott ki a haul beszerzése, Micimackó mennyországába csöppentünk, óriási méz kínálatból lehet kóstolni és válogatni. Mindenre gondoltak, hisz a kis kiszereléstől, egészen a nagyig mindent megtaláltunk. Mi a levendulás és rózsaméz mellett tettük le a voksunkat. De volt a fokhagymástól, a kaproson át, a kávésig mindenféle ízben.

Azt ajánlom, látogassatok el ide is és fedezzétek fel melyik számotokra a legfinomabb méz.

Csodálatos nap volt ez is, tele érdekes és izgalmas információkkal, nagyon hálás vagyok, hogy részt vehettünk egy ilyen utazáson!

Gyertek ti is és látogassátok meg ezt a megyét, csodaszép helyeket fogtok találni!

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél egy szuper közösség része lenni, gyere és csatlakozz az Astrid Facebook oldalához vagy megtalálsz még az

Instagramon: @astride99

Tiktokon: @somogyieszter9

(Képek saját készítésűek, felhasználása engedélyköteles)

Hozzászólás