Ablak a Világra, Kezdőlap, Szeretem dolgokról

Kabos, Latabár, Tolnay, Ráday, Jávor – 5 halhatatlan filmklasszikus

Korábban már említettem, rajongok a régi fekete-fehér magyar filmekért. Sokan azért nem szeretik őket, mert fekete-fehér, réig poros kópiák, néha gyengébb hanggal, néha elmosódó képpel.

Nos, mindennek megvan a maga feeling-je, számomra egyáltalán nem zavaró tényező a színek hiánya, annyira rá tud állni az agyam arra, hogy elképzeljem az egészet színesben.

Az összes film, könnyed vidám és természetesen mindig ’heppiendes’.

Ezekben a filmekben bemutatott régi világ – nem tudom pontosan megmondani miért – mindig is kíváncsiságot keltett bennem. Vonzott ez a régies életmód, ahol a férfiak udvariasak, a nők szemérmesek voltak, és mindezek ellenére mégis a legfontosabb a szerelem, a házasság és a boldogság megtalálása.  Egy kis zűrzavarral övezve mindig boldog véget ért.

Nem mellesleg ezek a filmek még mai napig mindig ki tudnak zökkenteni a mindennapi élet rohanásából.

Na és melyik érdemes mindenképp megnézni? (a bőség zavara, illetve a teljesség igénye nélkül, ezek, örökzöldek maradnak)

 

1. Kölcsönkért kastély

 

1937-ben készült romantikus filmvígjáték örök klasszikus marad, számos halhatatlan filmcsillaggal, mint például Tolnay Klári, Kabos Gyula, Turay Ida, és persze Ráday Imre, aki mindig is a szívem csücske lesz. A film tartalma egyszerű, humoros, egy olyan szerelmi történet, amelyben bizonyosságot nyer az, hogy nem minden a pénz, és boldogságot nem lehet vásárolni háromezer hold földért sem.

 

2. Hyppolit, a lakáj

 

Ki ne szeretne ötven percet végig nevetni?! A nagyszerű Kabos Gyula erről gondoskodik, mert mint tudjuk: „a hagymához is hagymát eszem” – számtalan szállóigévé vált mondat hangzik el a szájából, amit lefogadok mára már mindenki megismert.

Óriási parádé közepette itt is lesz egy kusza szál és persze egy szerelemes pár. Na meg egy komornyik, aki csupán a dolgát végzi. Mert hisz a „gróféknál így szokás”

 

3. Halálos tavasz

 

Nos, igen azt mondtam az elején, hogy ezek a filmek mind csupa móka és nevetés, mégis van ez a film, amelyet nem lehet elégszer megnézni, örökzöld és halhatatlan marad ez is, mind a színművészeivel (Jávor Pál, Karády Katalin), mind a mondanivalójával. Talán szomorú a vége és talán elég depis hangulatú, mégis, ha megértjük és átérezzük a főszereplő Jávor Pál vívódását, megértjük cselekedetét is.

Ez az igazi szerelem elsöprő ereje. Becsület, szenvedély, szenvedés, megtörés.

 

4. Az én lányom nem olyan

 

Egy nagyon imádni való, kis könnyed szerelmi történet ez is, némi csavarral a filmben, ismételten a gyönyörű Tolnay Klári, a mókamester Kabos Gyula és a szívtipró Ráday Imre főszereplésével. A fiatalság bulizós korszakát éli, ahol a boldogság megtalálása a cél, akár a szülők megtévesztése árán is.

 

5. Egy szoknya, egy nadrág

 

Latabár Kálmán halhatatlan filmje. A nevetés itt is garantált. A büszkeségtől vezérelt főszereplőnk, akit Latabár Kálmán játszik, képes női ruhába bújni és csaló udvarlóját az orránál fogva vezetni mindazért, hogy móresre tanítsa kritizálóját és a végén elnyerje szíve hölgyének kegyeit.

 

+1 mert mindig kell egy plusz egy, 2000 pengős férfi

 

Egy nagyon kevesek által ismert film, pedig a mondanivalója szintén fontos és érdemleges tartalommal bír. Igazán tanulságos történet, érdemes repertoárba venni, ahol szintén a szerelem győzedelmeskedik egy keményszívű – szingli vagy inkább abban az időben vénlány – gyárigazgató és egy elveszett, karrierjében felfelé ívelő ügyvéd között.

Tetszett a bejegyzés? Érdekelnek hasonló tartalmak? Vagy szeretnél egy szuper közösség része lenni?

Gyere és csatlakozz az Astrid Facebook oldalához. Szeretettel várunk!

Astrid Ajánlata:

https://astrid.cafeblog.hu/2017/04/24/a-legszebb-magyar-szineszno-nezd-meg-hol-szuletett/

https://astrid.cafeblog.hu/2017/10/04/10-legjobb-idezet-szabo-magda-100-szuletesnapjara/

https://astrid.cafeblog.hu/2018/02/01/megujulasra-vagysz-meregtelenitsd-az-otthonodat-es-ezektol-gyorsan-szabadulj-meg/

Hozzászólás