Ablak a Világra, Itt - Ott (Utazások), Kezdőlap

Eladó az Eiffel-torony!

Amikor először megláttam az Eiffel-tornyot nem volt kétség afelől, hogy nem csak a képeken, hanem az életben is csodálatos építmény és azonnal beleszerettem. Ez a hatalmas torony az 1789-es forradalom 100. évfordulója alkalmából megrendezett 1889-es világkiállításra épült, és az eredeti tervek szerint a kiállítás után lebontották volna.

Volna, volna, volna… és milyen jó hogy nem tették! Persze sok francia nem így gondolta és még mai napig nem így gondolja, ugyanis megépítésekor nagy ellenvetéseket váltott ki a helyiekből, monumentális jellegét a pokolba kívánták.  Volt olyan író, aki inkább mindennap az Eiffel-torony tetejében ebédelt, csak azért, hogy ne kelljen néznie azt.

P1020157

Íme, 7 érdekesség a párizsi „Öreg Hölgyről”:

1.Gustave Eiffel a terveket először Barcelonának ajánlotta fel, egy ottani másik világkiállításra, de a polgármester az építmény terveit irreálisnak és túlságosan költségesnek ítélte meg, így elutasításra került az. Gondoljunk csak bele, milyen furcsa lenne a Sagrada Família mellett még egy Eiffel-tornyot is látni.

2. A torony rettentő gyorsan felépült, ugyanis havonta 12 méterrel lett magasabb, így mindössze 2 év és két hónap alatt kész is lett. (1887. január 28-án kezdődött az építkezés, és 1889. március 31-én fejeződött be.) Ez volt az első olyan építkezés, melynek minden fázisát végigfotózták.

3. Különlegessége nem csak kinézetében, hanem méreteiben is rejlik, ugyanis a torony 300 méter magas, (300 m a torony, és 24 m rajta a tv antenna jelenleg.) majd negyven évig át a világ legmagasabb építményének számított. Ezt a címet 1930-ban a New York-i Chrysler Building vette el tőle (319 méterrel). Hatalmas magasságához a súlya is adott, amely 10.100 tonna és 2,5 millió szegecs tartja össze.

4. Az Eiffel-torony nem csak méreteiben tette magasra a lécet, hanem más rekordot is állított, ugyanis a világ leglátogatottabb fizetős emlékművének számít. Évente több, mint 7 millió turista zarándokol el ide.

5. Gustave Eiffel kialakított egy kis lakást is magának az Eiffel-torony tetején. Milyen csodálatos volt neki ott lenni, ugyanis, ha szép az idő, akkor a legfelsőbb szintről akár 70 km-re is el lehet látni, egészen a Chartres székesegyházig.

6. Annak ellenére, hogy adottak a méretei, a toronynak folyamatosan változik a magassága. Télen körülbelül 4-8 centivel alacsonyabb, mint nyáron.

7. Azontúl, hogy egy ideig a legmagasabb építmény volt, illetve a leglátogatottabb látványosság, a világ legnagyobb hirdetőoszlopának címét is elvitte. Hogyan lehetséges ez? A francia Citroën autógyár negyedmillió színes villanyégőt rakatott az építmény három oldalára. Így este teljes kivilágításában akár 30 km-ről is látni lehetett azt. Manapság már csak óránként pár percre világítódik ki teljesen és már nem is az autógyár jóvoltából.

+1. És ha nem lenne elég érdekes a története, a mérete, akkor itt van egy igazán hihetetlen sztori. Ugyanis egy szélhámos két alkalommal is eladta az Eiffel-tornyot. Nem is tudom, hogy nézhetett ki az újsághirdetés: használt vas olcsón eladó, bontása megoldást igényel?

Victor Lustig volt az a leleményes kalmár aki, 1925-ben előkelő kormánytisztviselőnek adta ki magát és titkos találkozóra hívta Párizs legnagyobb fémhulladék-kereskedőit, és jó áron kínálta nekik a hétezer tonna “fémhulladékot”, ami a torony elbontása után maradna. Lustig hetvenezer dollárt zsebelt be, majd lelépett a pénzzel. A lelkes vevőknek az sem tűnt fel, hogy a torony még a helyén áll.

A vevők szégyenükben illetve az illegális kereskedelmi ügylet miatt lenyelték a veszteséget, így kedves cserfes tolvajunk ismét piacra dobhatta a vasat és ismét akadt vevője. Ki hitte volna, hogy másodjára is beugranak neki?! Ez a tranzakció, már nem végződött fényes sikerrel, ugyanis a pancser vevők értesítették a rendőrséget, így Lustignak menekülnie kellett.

(Nos, szerintem itt borsodban is népszerű lenne az apró hirdetések között ez az alkalmi vétel.)

Párizs csodálatos, az „Öreg Hölgyet” meglátogatni pedig örök emlék marad! Ne hagyjátok ki ti sem, ha arra jártok!

fo

Tetszett a bejegyzés? Érdekelnek hasonló tartalmak? Vagy szeretnél egy szuper közösség része lenni? Gyere és csatlakozz az Astrid Facebook oldalához. Szeretettel várlak!

(Segítségemre volt: https://mult-kor.hu/20140402_10_teny_az_eiffeltoronyrol)

(A bejegyzésben felhasznált képek saját készítésűek.)