Kezdőlap, Kristály

Így vásárolj legközelebb!

Tudom sokszor írtam már így advent időszakában arról, hogy mennyire rohanunk a karácsonyi ajándékok beszerzése után és közben elfelejtünk megállni és körbe nézni: hullnak a hópihék (valahol biztos…), meseszépek a fények, a szeretet ünnepére készülünk…

Advent – A karácsony szellemében, avagy már havat sem érdemlünk?!

Most azonban, ami felmerült bennem, az nem a csodálatos pillanatok felismerése és megélése, hanem egy olyan alapvető viselkedési forma, amiről sokszor észreveszem, mintha kihaló félben lenne, még ilyenkor advent időszakában is. Ez pedig a kedvesség, egy aprócska gesztus a nagy karácsonyi ajándék dömping vásárlása során, amit az eladók felé mutathatunk.

Történt ugyanis minap, hogy egy gyors étteremben vártam a soromat, amikor előttem egy bácsi – egy meglett, jól szituált, őszes halántékú bácsi – közölte a kiszolgálóval elég flegmán: „egy kis adag rizst gombás hússal, elvitelre”. Én meg felhördültem: kérek! Kaptam egy gonosz pillantást, majd folytatta: szatyor is kell. Reménytelen – gondoltam.

Ezután nem sokkal a pékségben is fültanúja voltam egy hasonló rendelésnek: „lesz két zsömle és egy fél kiló kenyér”. Csiribí – csiribá lesz egy adag udvariasság is, oda, ide pedig több türelem.

Korábban a három bűvös szó használatának fontossága már témába került:

Világunk legkifejezőbb szavai

Mostanában úgy látszik kihegyeződött erre a figyelmem, és rendkívül kellemetlen, mikor ilyet hallok, egyrészt mert hangosan odaszúrom, hogy kérem – igen természetemből fakadóan sem tudnám megállni, hogy csöndben maradjak, meg amúgy is – zavar, ha ott állok és hallgatom, ahogy az emberek puszta természetüknél fogva, lustaságból bunkóznak egy másik dolgozó emberrel.

És különben is mindig az jut az eszembe a Jónás könyvéből miszerint „Vétkesek közt cinkos, aki néma.” Ilyenkor nem tudom csöndben várni a soromat.  

Lényegében fontos lenne, hogy használni tudjunk bizonyos szavakat, hisz a bunkós botunkat is már eldobtuk és a húst sem tűz felett forgatva fogyasztjuk. Így advent időszakában meg még erősebben kellene gyakorolnunk a hálát és a kedvességet.

Kérem a következő bolti vásárlásotok alkalmával jusson eszetekbe, aki kiszolgál benneteket is ember és jól esik neki a kedvesség!

Köszönöm!

 

pexels-photo-6205626.jpeg
Photo by Tim Douglas on Pexels.com

 

Tetszett a bejegyzés? Érdekelnek hasonló tartalmak? Vagy csak szeretnél egy szuper közösség része lenni? Gyere és csatlakozz az Astrid Facebook oldalához. Szeretettel várlak!

 

(Főkép: https://www.pexels.com/photo/young-woman-looking-up-254123/)

Hozzászólás