Ablak a Világra, Ünnepi, Kezdőlap

Időutazás az András napi férjjósló hagyományokba

Korábban már meséltem a Luca napi férjjóslásról, amiről bővebben itt olvashattok:

Luca napkor megtudhatod, ki lesz a férjed

Igen ám, de így karácsony közeledtével nem csak a Luca nap volt tele hagyománnyal és babonával, hanem november 30-án András nap is a jóslások éjszakája lett. Ugyanis a férjhez menni kívánó lányok ezen a napon is megjósolhatták jövendőbelijüket.

És hogy hogyan tették ezt főként a nagymamáink korában?

Ahhoz egy kicsit idő utaznunk kell, a globális felmelegedés teljes felismerése és elfogadása elé, amikor még András napon minden tájat fehér hó paplan borított. Amikor még autók helyett szekérrel és gyalog közlekedtek az emberek. És amikor mobil csevegők helyett egymás társaságára vágytak. A mindenmentes tudatos étkezéseket pedig a disznótoros előzte meg.

Ugyanis a férj jósláson kívül András napja jeles még a disznóvágásokról is, ilyenkor kezdődtek meg és egészen –az adventi időszakot kivéve – farsangig tartottak.

Ilyenkor falun, összegyűlt a család, barátok, rokonság, szomszédok és disznóvágás keretében egy jó kis lakoma alakult ki, minden finomsággal bővelkedve: hurka, kolbász, disznótoros, töltött káposzta.

Igen, időgépünkkel meg is érkeztünk!

1

aliceabc0 képe a Pixabay -en

A férjjósló praktikákat a hajadon lányok előszeretettel alkalmazták:

Sok helyen a Luca napi gombócot András napján főzik. Erre mifelénk ez megmarad Luca napra.

Nagymamám korábban azt is elmesélte, hogy a lányok András napján megálmodják jövendőbelijüket, sok helyen ez kiegészül azzal, hogy egy férfi ruhadarabot kell a párna alá tenni. Szerinte ez anélkül is sikerül.

Más helyeken a lányok éjjel a disznóólhoz lopakodtak és megrugdoshatták az ól ajtaját, ahányat röfögött a malac, annyi év múlva mentek férjhez. Ha nem ébredt fel a disznó, az azt jelentette, a lány még abban az esztendőben férjhez megy. Annak is volt jelentősége, hogy az anyadisznó röfögött-e, vagy a malac. Az első esetben a leendő férj özvegyember, a másikban legényember lesz.

kucu

Photo by James Frid from Pexels

Máshol viszont az ólomöntésben hittek. A forró ólmot vízbe öntötték, és megnézték, milyen alakzat jön ki belőle, és ebből igyekeztek kitalálni a jövendőbelijük foglalkozását.

Nos, belátom, ezeket ma már elég nehéz lenne kivitelezni, főleg itt városon, se disznó, se ólom.

Vagy elég, ha csak lemegyek a szomszédhoz, megrugdosom az ajtaját, ha kiköszön és elküld nyaralni az röfögésnek számít?!

Nah jó, gonosz viccet félre téve, lányok figyeljétek, András nap éjjelén kivel álmodtok, mert az álom megmutathatja jövendőbelitek kilétét. Talán ez a legegyszerűbb, amit tehetünk mi itt városlakók!

fantasy-3668208_1920

Enrique Meseguer képe a Pixabay -en

Tetszett a bejegyzés? Érdekelnek hasonló tartalmak? Vagy szeretnél egy szuper közösség része lenni? Gyere és csatlakozz az Astrid Facebook oldalához. Szeretettel várunk!

Főkép:  cocoparisienne képe a Pixabay -en.

Hozzászólás