Ablak a Világra, Kezdőlap, Szeretem dolgokról

Ezért lett a KFC-s öregúr a példaképem!

Már olyan régóta minden egyes KFC-ben való étkezésem során megállapítom: meg kell írnom ezt a bejegyzést. Akárhányszor a dobozon vagy a tálcán lévő papíron meglátom a szakállas muksót, akit történetesen Harland Sandersnek hívnak, elfog valamiféle kíváncsiság az életével kapcsolatban, ki ő, hogy lehet, hogy világszinten ismert az arca, de a neve mégsem? Hogy jutott el idáig stb.?

Az élet története igazán izgalmas és páratlan, nem is gondolnánk, hogy a Kentucky Fried Chicken gyorséttermi lánc legfinomabb falatjait konkrétan neki köszönhetjük.

És mitől olyan különleges és példaértékű élete?

Talán abban, hogy általa megtanulhatjuk, hogy az igazi munka mindig meghozza a gyümölcsét, azt hogy kitartónak kell akkor is lennünk, amikor már minden veszni látszik.

Élete példaértékű az újrakezdésben és remekül megmutatja, hogy sosem szabad feladni, hogy a sok kudarc ellenére is mindig van kiút!

Harland Sanders életéről a neten számos forrásból olvashatunk, megpróbálom röviden bemutatni, miért lett ő az egyik példaképem:

Harland David Sanders 1890-ben született az amerikai Indiana államban. Édesapja 5 éves korában elhunyt, mélyszegénységbe kerültek, innentől kezdve édesanyjának ő segített. Ebből adódóan már akkor megtanult kiválóan főzni.

Hánytatott gyermekkora ideje korán felnőtté tette és 16 évesen elhagyta otthonát és saját lábára állva dolgozni kezdett.

Élete során számos szakmát kipróbált: volt biztosítási ügynök, a kereskedelmi kamara titkára, tűzoltó, napszámos, kovácsinas, villamosvezető, benzinkutas és jogász is.

De hogyan lett Ő a KFC arca?

1930-ban, a nagy gazdasági válság közepén megnyitotta autószerelő műhelyét Kentucky állam Corbin nevű városkájában, ahol autógumikat is árult. Állandó ügyfelei, és az arra járó turisták gyakran őt kérdezték tud-e ajánlani a közelben éttermet ebből született az ötlet – mivel mindig is imádott főzni – miért ne láthatná el ő maga az éhes autósokat.

Ezután szerelőműhelye mellett kialakított egy kis helyiséget, melyben mindössze egy asztal és hat szék volt. Sanders volt a főszakács, a felszolgáló, a pénztáros és a kis helyiség névadója is. Mivel remekül főzött, híre gyorsan elterjedt, így egy idő után az autósok már inkább csak enni jártak hozzá. Ezen felbuzdulva elérkezettnek látta az időt arra, hogy megnyissa saját éttermét.

Persze, ha azt gondolnánk, hogy így lett a KFC, nagyot tévedünk, bukások sora várt még ezután rá. Ugyanis kétszer is megpróbált elindítani egy étteremláncot, sajnos mind sikertelenül.

Kudarcai ellenére sosem adta fel, 1940-ben készítette el és fejlesztette tökéletesre a ma is ismert Kentucky panír receptjét (a tizenegy fűszerből és gyógynövényből álló eljárást). Nem csak a KFC arca lett, hanem a lelke is.

Meg volt győződve arról, hogy ötletében van potenciál, így autójával kezdte el járni az országot étteremről étteremre, hogy főztjével meggyőzze a tulajdonosokat. Rengeteg házalás után, aki vevő volt receptjeire és sütési módszereire, szóbeli megállapodás alapján a bevétel egy részéért megkapta azokat. 1964-re Sanders listáján Egyesült Államokban és Kanadában, már 600 franchise Kentucky Fried Chicken étterem szerepelt. Még ebben az évben eladta részesedését befektetőknek viszont az étterem lánc arca és szóvivője továbbra is ő maradt.

65 évesen Amerika legismertebb arca lett, nyugdíjba vonulás helyett indította el vállalkozását, mely a világ egyik legnagyobb gyorsétterem láncává növekedett. Élete sokak számára a vállalkozó szellem szimbólumává vált. Számomra is.

Egy igazi múltbéli halhatatlan nagy ember Harland Sandres, aki többször padlóra került élete során, mégis mindig felállt onnan. Rá teljesen igaz a mondás: „Elég ha eggyel többször állsz fel, mint ahányszor elesel!”

kfcastrid

Ui.: Harland Sanders, habár jó pár évvel korábban, de ugyanazon a napon született, mint én – ez véletlen lenne?! Hahaha

Tetszett a bejegyzés? Érdekelnek hasonló tartalmak? Vagy szeretnél egy szuper közösség része lenni? Gyere és csatlakozz az Astrid Facebook oldalához. Szeretettel várunk!

2 című bejegyzés “Ezért lett a KFC-s öregúr a példaképem!” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Nagyszerű cikk volt, csak egy dolgot tetszett kihagyni; az a “Col.” a neve előtt colonelt, azaz ezredest jelent. Nos, ő az USA hadsereg ezredese is volt a fentieken kívül.

    Kedvelés

    1. Köszönöm, igen valóban ezredes is, tényleg volt élet történetének egy ilyen momentuma is. Köszönöm az észrevételt 🙂

      Kedvelés

Hozzászólás