Terasz

Még brokkolit?!

„Bimm bamm baby! Orrot a vályúba! Terülj asztalkám, mert éhes a király!”

Az egyik kedvenc mesémben, az Eszeveszett birodalomban – aki látta tudja – Kronk brokkolit (talán brokkoli felfújtat) készít főnökének Yzmának és a királynak (akit ennek az ebédnek a keretein belül az itallal akarnak kinyírni.)

Aki a mesére kíváncsi katt ide:

A brokkoli az a zöldség, amelytől gyerekkoromban kb. irtóztam, sok más mellett. Viszont pár éve krémleves formájában szerettem meg, aztán már párolva, főve, sülve, rakva bárhogy. Imádom.

Manapság amúgy is nagyon népszerűek a különböző zöldségekből vagy akár gyümölcsökből megfőzhető krémlevesek. Sokféle receptet lehet találni, mivel annyira könnyen és gyorsan elkészíthető és nem mellesleg még finom is.

A brokkoli krémleves is pont ilyen,

Mutatom én hogyan szoktam elkészíteni:

Friss, vagy akár mirelit brokkoliból is meg lehet főzni.

Hozzávalók:

  • 20 g vaj (teavaj, Rama kocka bármilyen jó)
  • 1 közepes fej hagyma (én lilahagymával szoktam)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 g brokkoli (mirelit általában csak 450 g) vagy ha frisset veszünk, akkor egy közepes fej
  • 0,5 l víz
  • 160 ml főzőtejszín
  • só, bors, őrölt szerecsendió 

Elkészítése:

1. lépés: A hagymát apró vágjuk és vajon üvegesre pirítjuk. Utána belenyomjuk a fokhagymát.

2. lépés: Rátesszük a brokkolit (ha mirelit csak úgy simán, ha nyers alaposan megmosva és rózsáira szedve) és felöntjük úgy vízzel, hogy ellepje. Érdemes a zöldséget lenyomni a fazék aljára és úgy ráönteni a vizet. Kb. fél liter víz elég.  Befűszerezzük sóval, borssal és őrölt szerecsendióval. Majd fedő alatt puhára főzzük.

3. lépés: Ha megfőtt levesszük a tűzről és ráöntjük a főzőtejszínt és botmixerrel összedaráljuk. Visszatesszük a tűzhelyre és összefőzzük. Ha nagyon sűrű lenne, akkor kevés tejjel hígíthatjuk. Utána ízesíthetjük még sóval, borssal, szerecsendióval.

+1 lépés: Étkezésnél a tetejére szórhatunk levesgyöngyöt vagy apró sós kenyér kockákat piríthatunk rá. 

Élvezzétek az ízeket, és meséljétek el, Nektek melyik a kedvenc krémlevesetek?

Tetszett a bejegyzés? Érdekelnek hasonló tartalmak? Vagy szeretnél egy szuper közösség része lenni? Gyere és csatlakozz az Astrid Facebook oldalához. Szeretettel várlak!

Hozzászólás