Ablak a Világra, Ünnepi, Kezdőlap

Ezt ne csináld Mindenszentek napján!

Mikor megkérdezik tőlem, hogy babonás vagyok-e, mindig elgondolkozom a válaszon, ugyanis egy bizonyos fokig igen, vannak olyan dolgok amikben, úgy hiszem a régi öregeknek igazuk lehetett, népi hiedelmek, amelyekről szívesen olvasok, és eltűnődőm igazságtartalmukon. És ha olyanról van szó, amely nem esik amúgy sem nehezemre, miért ne tarthatnám be ezeket a „szabályokat”?!

Babonás lennék? De ki nem az?

Korábban már beszéltünk az újévi babonákról is, hiedelmekről.

Ezt ne csináld újév napján!

És mivel most megint egy olyan ünnep közeledik, amely tele van számos kérdéssel, rejtéllyel, ezért szeretném összeszedni, hogy mik azok, amelyek a Mindenszentek napjához kapcsolódnak.

November elseje Mindenszentek

A kelta újév ünnepe tele van misztikummal. Azt mondják ez a nap, más, mint a többi, ugyanis ezen a napon elmosódnak az élők és holtak közötti határok. Jelenlétük akarva akaratlanul is érzékelhető. Az év egyetlen éjszakája, amely a legalkalmasabb a kapcsolatteremtésre.

mindenszentek1

Photo by Joy Marino from Pexels

Ezekre a napokra munkatilalom vonatkozik, a néphit szerint tilos mosni, azt mondják, azért mert a halottak lába vízben ázik majd.

Tilos a földeken dolgozni, mert bajt hozhat a házra.

Tilos megsózni a káposztát, mert szerencsétlenséget hoz a családra.

A hiedelmek szerint, Mindenszentek éjszakáján éjfél előtt a holtak összegyűlnek és miséznek a templomban, úgy tartják, hogy az élők nem vehetnek részt rajta, mert ha meglátják a holtakat hamarosan ők is meghalnak.

Harangozás alatt hazalátogatnak szétnézni, ezért minden helyiségben lámpát kell gyújtani, hogy könnyen eligazodjanak a házban.

A hiedelem szerint meg kell teríteni a holtaknak is, azért hogy amíg a család a temetőben feldíszíti a sírokat és gyertyát gyújt, addig ők jól lakjanak otthon. A gyertyák azért kellenek a sírokra, hogy aztán visszataláljanak helyükre.

Ilyenkor sem szabad virágot letépni a sírokról, és semmit haza vinni onnan, mert magunkkal hozhatjuk a gazdáját…

Ugyanígy nem szabad például egyik sírról a másikra a gyertyákat áttennünk, mert azt tartják, hogy azzal a halott bűneit is áthelyezzük.

Nos, ezeket tartja a néphit, és hogy mi mennyire igaz, azt nem lehet tudni, mosolyogni lehet rajtuk és lehetünk laikusak ezzel kapcsolatban, egy azonban biztos, ezek a napok a halottak iránti tiszteletről szólnak, és a megemlékezésükről.

Jó elhinni, hogy lehet, van egy olyan nap, amikor ismét együtt lehetünk velük. Hisz mindannyian tudjuk, ez a nap akkor is más, mint a többi. Legyünk nyitottak, és talán ha elég figyelmesek vagyunk, érzünk majd valamit, a múlt egy pillanata visszaköszönhet.

2

S. Hermann & F. Richter képe a Pixabay -en

Tetszett a bejegyzés? Érdekelnek hasonló tartalmak? Vagy szeretnél egy szuper közösség része lenni? Gyere és csatlakozz az Astrid Facebook oldalához. Szeretettel várlak!

Főkép jplenio képe a Pixabay -en.

Hozzászólás