Ablak a Világra, Ünnepi, Kezdőlap

„Karácsonykor legjobban fog az igézet” – karácsonyi babonák

Még tiniként Krúdy Gyula Álmoskönyvében olvastam, hogy „karácsonykor legjobban fog az igézet”. Ez a mondat nagyon megmaradt bennem, és folyton előkerül szent este. Tényleg más lenne ez a nap, mint a többi? Miért bír nagyobb hatalommal?

Csodák történnek ezen a napon? Vagy mi magunk vagyunk a csoda?!

kari1

Free-Photos képe a Pixabay -en

Tovább olvasva a könyvet, hamar rájöttem, hogy mint ahogy számos ünnepkörhöz, ehhez is rengeteg babona, népi hiedelem és hagyomány kötődik.

Korábban itt, már olvashattatok arról, hogy milyen babonaságok kötődnek Mindenszentek napjához:

Ezt ne csináld Mindenszentek napján!

Illetve arról is, hogy népi hagyományok szerint a legmegfelelőbb alkalom a férjjóslásokhoz az András és a Luca nap:

Luca napkor megtudhatod, ki lesz a férjed

A karácsony is bővelkedik babonákkal, hiedelmekkel és hagyományokkal. Így összegyűjtöttem, ezeket a karácsonyi népi szokásokat:

lead-pouring-8435359_1280

IgorKocka képe a Pixabay -en.

Úgy tartják, hogy karácsony napján az ételmaradék is varázserővel bír, ez a karácsonyi morzsa, amelynek gyógyereje van.

Vacsora után érdemes egy kis kenyeret hagyni az asztalon, hogy bőségesen legyen mit enni a következő évben is.

Figyeljünk arra is oda, milyen abroszt terítünk az ünnepi asztalra, ugyanis az is sokat, főleg akkor, ha szépen hímzett, vagy piros csíkos, mivel a piros az öröm színe.

Sok helyen az ünnepi asztal alá egy szakajtóba szalmát tesznek, hogy a kis Jézus beleszálljon. A szakajtó alá pedig kukoricát tesznek, ettől kétakkorára hízik az aprójószág; a szénától meg a lábas jószág. (Ki van ez találva rendesen igaz?!)

ai-generated-8380118_1280

HANSUAN FABREGAS képe a Pixabay -en.

December 24-én érdemes az egész házat kisöpörni, mert egy régi hiedelem szerint az ördög beköltözik mindenhová, ahol kosz maradt.

A fenyőfát is ezen a napon kell bevinni a lakásba, mert ha hamarabb tesszük, akkor kapzsiságunkkal felhívjuk a gonosz szellemek figyelmét. Az ajtó fölé viszont érdemes fagyöngyöt akasztanunk, mivel az minden ártó szellemet és szándékot visszataszít.

pexels-karen-laårk-boshoff-9523895

Ugyanúgy ahogy újévkor karácsonykor is érdemes vigyáznunk arra, hogy milyen ételeket fogyasztunk, ugyanis aki karácsony estéjén diót eszik méz nélkül, annak kihull a foga.

Ezt ne csináld újév napján!

Érdemes az ünnepi menü közé halat is választani, ugyanis aki eszik belőle, mint a hal vízben úgy fog egyenesen előre jutni a karrierjében.

A mákos, lencsés vagy babos fogásnak is érdemes szerepelnie, mert sok pénzt jelent annak, aki fogyaszt belőle.

Ilyenkor a szellemvilágra is gondoltak a régiek, éjjelre mindig hagytak az asztalon a mákos tésztából, hogy a hazalátogató halottaknak, angyaloknak legyen mit enniük.

angel-1004111_1280

Jo Justino képe a Pixabay -en.

Ha karácsonykor víz ömlik a lábaink elé, akkor bizony jövőre érkezik a gólya.

Tegyünk egy gyertyát az ablakba, és hagyjuk azt leégni, így magunkhoz hívjuk a jó szerencsét.

És ha már a szerencsénél járunk, karácsonykor öltözzünk a legszebb ruhánkba, de vigyázzunk, hogy ne viseljünk semmi újat, mert az balszerencsét hoz.

Mint ahogy újévkor is karácsony napján sem ajánlatos kivinni a szemetet a házból, ugyanis a szeméttel együtt a szerencse is távozik.

És természetesen a népi hiedelmeknél az időjóslások sem maradhatnak el, a karácsony egyik legismertebbje, a “Fekete karácsony, Fehér húsvét” jóslata, vagyis ha karácsonykor nem esik a hó, húsvétkor fog havazni.

Éjfélkor a misén, ha Luca-székre állunk, megláthatjuk a boszorkány. (Izgalmas lehetőség)

És persze karácsony éjjelén legjobban fog az igézet. Tehát álljatok meg egy pillanatra és gondoljátok végig, jövő évben mit szeretnétek igazán a szívetek mélyéről. Engedjétek szélnek és higgyetek a csodában!

Kellemes Karácsonyi ünnepeket kívánok!

christmas-baubles-8455782_1280

🌼Christel🌼 képe a Pixabay -en.

Tetszett a bejegyzés? Érdekelnek hasonló tartalmak? Szeretnél egy szuper közösség része lenni? Gyere és csatlakozz az Astrid Facebook oldalához. Szeretettel várlak!

Hozzászólás